Alan Tanıtımı
1)Neden Meslek Lisesi Seçmeliyim.
2) Harita Tapu Kadastro nedir?
3)Haritacılık dalı nedir?
4)Neden Harita Tapu Kadastro Alanını seçmeliyim?
5)Kimler Harita tapu Kadastro Alanını seçmeli?
6)Bu alandan mezun olanlar nerelerde çalışabilir?
7)Mezun olan öğrencilerimiz için eğitim-kariyer
1)Neden Meslek Lisesi seçmeliyim.
a) Öğrencilerimiz Seçtikleri alanda yetişen öğrecilerimiz , lise mezunu olduklarında teknisyen ünvanı kazanmaktadır.
b)Üniversite sınavında Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları kontenjanından yararlanarak Teknoloji fakültelerine daha düşük puanlarla yerleşebilmektedir. Meslek lisesi öğrencilerinin AYT barajını geçmeleri durumunda 4 yıllık üniversitelere yerleşme şansları daha kolay olmaktadır.
c)Seçtikleri alanları ile alakalı 2 yıllık önlisans bölümler için de ortaöğretim başarı puanına ek olarak meslek liseli öğrencilerimize ek puan verilmektedir.
Örneğin Menderes Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde Anadolu 12. sınıfta okuyan bir öğrenci YKS sınavlarına girdiğinde; Gazi Üniversitesi İnşaat mühendisliğine 337,61257puanla yerleşirken,
Meslek programı 12.sınıftaki bir öğrenci 262,04338 puanla yerleşebilmektedir. (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları MTOK kontenjanından ararlanarak)
Böylelikle meslek lisesi öğrencileri üniversite sınavına yönelik az ders görmelerinin dezavantajını ek kontenjan ve puanlarla ortadan kaldırmış olmaktadır.
d)Meslek Lisesi öğrencileri YKS sınavına girmese ya da başarısız olsalar dahi liseyi bitirdiklerinde teknisyenlik diplomasına sahip olmaktadır. Öğrenimleri süresince staj gördükleri işyerlerinde teknisyen olarak çalışabilme imkanı bulabilmektedir.
2) Harita Tapu Kadastro nedir?
Harita ve Kadastro Bölümü Nedir. Harita ve kadastro bölümü imar, yol, kadastro gibi projelerin alt yapısını oluşturan harita ve planların yapımı ve uygulama işlemlerinde uygulayıcı olarak ara insan gücünü yetiştiren bölümün adıdır.
Haritacılık dalı: Haritacının sahip olması gereken arazi ölçümü, harita çizimi ve hesaplamaları yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.
Tapuculuk dalı: Taşınmaz mallara ait bilgilerin devlet güvencesi altındaki bir kayıt sistemine alınmasına ilişkin işlemler ve mevzuat hakkında bilgi ve yeterliliklerin kazandırıldığı daldır.
Kadastroculuk: Haritacıların ölçtüğü taşınmaz malların sınırlarını, geometrik şekillerini ve sahibini (mülkiyet bilgilerini) belirleme işlemlerini yapabilecek yeterliliklerin kazandırıldığı daldır.
Okulumuz Harita Tapu Kadastro alanında Haritacılık dalında eğitim vermekteyiz.
3)Haritacılık dalı nedir?
Haritacılık dalı; Ölçüm,hesap ve çizim olarak 3 adımdan oluşmaktadır.
Öğrencilerimize; haritacılık ile ilgili bilgisayar programlarını ve ölçüm aletlerini kullanabilme, arazide ölçüm yapabilme, hesap ve çizim yapabilme gibi bilgi ve beceriler kazandırılır.
Ölçme derslerimizi okul bahçesinde uygulamalı olarak işlemekteyiz. Harita-Tapu-Kadastro Alanı olarak GPS , Elektronik Takeometre (Total Station), Nivo, prizma gibi aletlerin kullanılarak çeşitli ölçme yöntemleri öğretilmektedir.
Bilgisayarlı harita çizimi dersimiz için okulumuzun bilgisayar laboratuvarı kullanılmaktadır. Bilgisayarda NETCAD adı verilen çizim programı ile çizim yaptırılmaktadır.
Harita çizimi derslerimizde ise cetvel ile klasik olarak çizim yaptırılmaktadır.Ayrıca yoğun matematik hesabı gerektiren derslerimiz bulunmaktadır.
12.sınıfta İşletmelerde Meslek Eğitimi kapsamında Tapu ve Kadastro Müdürlüğü,Menderes Belediyesi (İmar ve Şehircilik müdürlüğü), İzmir Büyükşehir Belediyesi,Gaziemir Orman İşletme Şefliği, Menderes Tapu Sicil Müdürlüğü ,Menderes Kadasro Birimi, Menderes Lisanslı Harita Kadastro Bürosu (LİHKAB) ve Özel bürolarda staj yapabilmektedirler.
4)Neden Harita Tapu Kadastro alanını seçmeliyim.
1 Alanımız İzmir de iki okulda Türkiye genelinde 74 okulda bulunduğundan diğer alanlara göre mezun sayısı daha az bulunmaktadır.
2 Tapu ve Kadastro maaşları çalışılan kurum veya kuruluşa göre değişse de tekniker kapsamında genel bir maaştan söz edilebilir. Bu teknikerler devlet kurumlarında genellikle 3000-3500 lira civarında maaş alabilmektedir.
3 Özel Harita bürolarında arazi ve çizim yaparak nitelikli elaman olarak çalışabilmektedirler.
4 Çalışma şartları diğer alanlarla karşılaştırıldığında iş sağlığı ve güvenliği açısından daha güvenilirdir.
5 Bulunulan göreve göre değişken hava şartlarında açık alanda, ya da ofis ortamında çalışılabilmektedir. Monotonluktan uzak dinamik bir çalışma ortamı vardır.
6 Okulumuzun bulunduğu bölge gelişmekte olup; yapılaşma oranı yüksek, inşaat sektöründe aktif bir bölgedir. İş imkanı, öğretmenlerimizin yönlendirmesi ve ailelerinde de haritacılık yapanların bulunması gibi sebeplerle öğrencilerimiz bölümümüzü seçmektedirler.
7 Diğer alanlara oranla resmi kurumlarda staj ve iş imkanı bulabilmektedir.
8 Alanımızda kullanılan ölçme aletlerinin çoğu okulumuzda mevcut olup ,öğrencilerimiz bahçede birebir uygulama yapabilmektedir.
5)Kimler Harita tapu-kadastro-alanını seçmelidir?
1 Alanımızı seçen öğrencilerin matematik ve geometri derslerinde ilgili ve başarılı olmaları gerekmektedir.Yoğun hesap içeren dersler görmektedirler.
2 Ölçüm aletleri ile hassas ölçüm yapabilmeleri için fiziki yeterliliklerinin olması gerekmektedir.
(Elleri ve gözlerini hassas bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.)
3 Zorlu hava ve arazi şartlarına uyum sağlayabilmelidirler.
4 Ekip çalışmasına, işbirliğine yatkın ve dikkatli ve sabırlı kişiler olmalıdır.
5 Çizim yapmaya ve bilgisayar kullanmaya karşı ilgili kişiler olmalıdır.
6)Bu alandan mezun olanlar nerelerde çalışabilir.
Okulumuzda kazanmış oldukları bilgi ve becerilerle donanmış olan mezun öğrenciler: Devlet Su İşleri, Devlet DemirYolları, İl Özel İdaresi, Karayolları Müdürlüğü, Kadastro Müdürlükleri, Tapu Müdürlükleri, Belediyeler ile Lisanslı Harita Kadastro Büroları(LİHKAB) , özel harita bürolarında, inşaat şirketlerinde iş imkanı bulabilirler.
7) Mezun olan öğrencilerimiz için eğitim-kariyer
İzmir Dokuz Eyül Üniversitesi -Harita Kadastro (önlisans)
Manisa Celal Bayar Üniversitesi- Harita Kadastro (önlisans)
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi- Harita Kadastro (önlisans)
Antalya Akdeniz Üniversitesi- Harita Kadastro (önlisans) bölümlerinde birçok öğrencimiz eğitimlerine devam etmektedir.Aynı zamanda harita kadastro bölümü dışında da üniversite eğitimi alan öğrencilerimiz bulunmaktadır.
Alandan mezun olan öğrenciler;
2 yıllık (önlisans ) programlarından Harita Kadastro, Coğrafi Bilgi Sistemlerini - (ek puan kapsamında)
4 yıllık(lisans) bölümlerinden harita Mühendisliğini ve (MTOK kontenjanı kapsamında) İnşaat Mühendisliğini tercih edebilirler.
Aynız zamanda 2 yıllık (önlisans) Harita Kadastro bitiren öğrencilerimiz eğitimlerini Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık Harita Mühendisliğine tamamlayabilmektedir.